Abu Dhabi

Abu Dhabi

28. dec. 2017.
2337x

Abu Dhabi utcáin járva folyamatosan az járt a fejemben, hogy lehet az, hogy 30 éve ezen a helyen még sivatag volt, most pedig egy modern, sugárutakkal és felhőkarcolókkal teli főváros, sajátos hangulattal, amit egyszer mindenkinek át kell élnie. Az 5 napos utazásom alatt szerencsém volt szinte minden látnivalót közelről megnézni, minden nap más hotelt tesztelni, sőt, a sivatagba is eljutottam. Erről szeretnék röviden mesélni.

Ami a hoteleket illeti, a St. Regis Sadiyaat Island tetszett a legjobban. Hatalmas szobái, hófehér homokos tengerpartja, bőséges ételválasztéka még a legigényesebb vendéget is elbűvöli. Kiváló az elhelyezkedése, mind a reptér, mind a belváros megközelíthetősége szempontjából. A szomszédos Park Hyatt hotel hasonóan nagyszerű és az Anantara hotellánc sem okoz csalódást. Szobák tágasak, több éttereme, fantasztikus látványkonyhája van, ahol finom fogások készülnek. Az Anantara belvárosi hotel, de motorcsónakkal könnyedén eljuthatunk bármelyik szabadstrandra Abu Dhabiban. Az Anantara Qasr al Sarab luxus körülményeket biztosít a pihenéshez a sivatagban.

Abu Dhabi kihagyhatatlan látványosságai:

Nagymecset – Sheikh Zayed Grand Mosque. Monumentális, vagyis 40000 hívőt befoadó, hófehéren csillogó márvány mecset, a sivatag ellenére zöldövezettel körbevéve. A dress code az iszlám valláshoz hűen nagyon szigorú, 40 fok ide vagy oda - hosszú nadrág és ujjas felső, plusz kendő. De megéri.

Emirates Palace – a Kempinski hotellánc palotája, amire a luxus szó gyenge kifejezés. Több kilométeres privát strandja, 170 séfje és 6 királyi lakosztálya csak néhány adat a sok „leg“ közül.

Etihad Innovation Center – a repülők szerelmesei betekintést nyernek a legújabb beltéri kialakításokba, valamint itt található a legnagyobb Etihad tréning központ pilóták és légiutaskísérők számára.

YAS Island – ezen a szigeten mindenki megtalálja a magának való programot. A gyorsaság és autók szerelmeseinek ott a F1 pálya és a Ferrari World, ahol a pályán vagy a világ leggyorsabb hullámvasútján 5 másodperc alatt érhetjük el a 240 km/h sebességet. A YAS Waterworld egész napos kikapcsolódást biztosít a víz és pörgés kedvelőinek. Végül, de nem utolsó sorban lehetőség van egy kiadós vásárlásra a YAS Mall közel 3 km² területén, ahol nívós dizájnerek kollekciói is megtalálhatóak a helyi márkák mellett.

Etihad Tower – a 74.emeletről lélegzetelállító látvány nyílik az egész városra. Nekem szerencsém volt, naplementekor élvezhettem ezt a csodás panorámát. Lábam alatt hevert az egész város, amit egy egészen új szemszögből ismerhettem meg.

Eljutottam a Liwa sivatagba is. Az Anantara hotel oázisa szinte meseszerűnek hat a magas homokdűnék között. Mindenkinek ajánlom kipróbálni a helyi konyhát, kicsit fűszeres, kicsit eklektikus, de mindenképp nagyon érdekes és finom. A tevegelés helyett itt én inkább egy hajnali Jeep szafarit választottam, ahol a vad rallizást a napfelkelte élménye lágyította. Különleges élmény volt a dűnék meghódítása. Sajnos az időmbe több program nem fért bele. A kirándulás alatt az időjárás sem mindig kedvezett, az év leghidegebb napjain jártam Abu Dhabiban. Az ott élők előhúzták legmelegebb ruháikat a rettenetes 19!! fokban. Ha elmondtam volna nekik, hogy engem 6 óra repülés után -2 fok vár majd Bécsben, biztos másképp értelmezték volna a hideg szó fogalmát.